lauantai 30. joulukuuta 2017

Historiaa Fas-Diagnoosista

Fas-Diagnoosi on ollut olemassa hyvin pitkään, kaikki ei vain ole tiennyt sitä. Tässä seuraavassa kirjoituksessa saattaa olla minullekin jotakin uutta, vaikka olen jo jonkin aikaa puhunut siitä halutakseni lisätä tiedostusta kyseisestä oireyhtymästä.
.
Alkoholin haitallisesta vaikutuksesta sikiöön raportoitiin tieteellisessä julkaisussa ensimmäisen kerran 1960-luvun lopulla. Ranskalainen lastenlääkäri Lemoine havaitsi alkoholistiäitien lapsissa alkoholialtistuksen aiheuttamia vaurioita vuonna 1968.

Fas-nimikettä ei ole aina käytetty, koska siitä ei tiedetty, ennen kuin vasta vuodesta 1973 eteenpäin.
Nimike vakiintui kuvaamaan oireyhtymää, mikä aiheutuu alkoholin käytöstä raskauden aikana. Sen yhteys sikiövaurioihin on kuitenkin kuvailtu jo vuonna 1726. Alun perin FAS-oireyhtymään kuuluivat kasvuhäiriö, tyypilliset kasvonpiirteet, keskushermoston vaurio ja elinepämuodostuma mm. sydämessä, luustossa ja/tai sukuelimissä.

Kuten jo aiemmin olen sanonut, Fas-nimike ei täytä välttämättä kaikkia kriteereitä. Siksi otettiin pari muutakin diagnoosi-nimeä, oireiden vaihtuvuuden vuoksi. Nimiksi päätyikin PFAS ja FAE. PFAS siirrettiin kuvaamaan osittaista Fas-oireyhtymää (possible fetal alcohol syndrome tai partial fetal alcohol syndrome). Fae on taas sanoista Fetal alkohol effects.
Fae- nimityksestä tulisi luopua, sillä PFAE kuvaa osittaista alkoholioireyhtymää paremmin kuin FAE ja PFAE syrjäytti FAE-nimikkeen ripeästi.
vuonna 2000 kaikkia Fas'siin kuuluvaa oireiden kirjoa alettiin kutsua Fasdiksi. Se kattaa neljä diagnoosia: FAS'sin, PFAS'sin, ARND'IN ja ARBD'in.

Oireyhtymien rajat ovat hyvin liukuvaisia. FASDin alaryhmien tunnistamiseen on Suomessa käytetty Institute of Medicinen (IOM) kriteeristöä. Kriteerejä on viimeksi uudistettu vuonna 2005.
--
Huhhuh, kylläpä nyt tuli paljon tietoa. Myönnän, olen lukenut näistä mutta aina vain ällistyn miten tiede ja diagnostiikka on kehittynyt. Hyvä Suomi ja hyvä tiedotepräntti. Monimutkaisia asioita, mutta mitäpä se ei olisi jos yksinkertaisesti yrittäisi selittää?

Oletteko kuulleet mitään näistä oireyhtymien nimityksistä? jos olet, aika hyvin! Moni ei ole kuullut mitään missään vaiheessa ja kaikki tämä tulee päin naamaa kovalla voimakkuudella ja avaa uusia lamppuja pääkopassa.

Seuraavassa julkaisussa valaistaan näiden diagnoosien nimien taustaa vähän.. :)
Kivaa uuttavuotta kaikille! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti