tiistai 17. tammikuuta 2017

Alkoholin vaikutus kehittyvään lapseen!

Mikä on FAS?

Fas tulee sanoista Fetal alkohol syndrom = Fetaalinen alkoholisyndrooma. Se aiheutuu lapselle vain juovan äidin kautta tämän ollessa vielä raskaana. Tarvitaan runsaasti alkoholia, jotta se vaurioittaisi lasta. Minulle kävi näin siskoni lisäksi. Siskoni tosin kärsi siitä paljon enemmän kuin minä itse. Äiti ei vain kyennyt olemaan juomatta, alkoholi vain sattui viemään mennessään, mikä on surullista, mutta sille ei voi mitään.
Fas on elinikäinen, eikä sitä saa itsestä millään pois vaikka kuinka haluaisi. Mutta asiassa on myös yksi positiivinen puoli. Se ei ole perinnöllinen! Fas- lasta ei tule, jos pystyy olemaan juomatta raskauden aikana kohtuuttomia määriä. Paras tilanne olisi totta kai se, ettei joisi lainkaan, mutta ei lasi alkoholia mitään tee. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä ikinä laitattekaan suuhun, oli se ruokaa tai juomaa, syö tai juo sitä myöskin se sikiö siellä vatsassa!




Jokaisessa raskaus kolmanneksessa juotu alkoholi tekee aina jotakin lapselle! Täytyy muistaa, ettei ole niitä varmoja hetkiä, jolloin se ei vaurioittaisi lasta itsensä lisäksi, onhan pienokainen kohdussa linkitettynä myös äitiin. Tulee vain usein miettineeksi, moniko oikeasti ajattelee näin "Ei tämä puoli pulloa tai viisi lasillista mitään tee..". Kun kaikki mitä teet, juurikin vaikuttaa, ei toisinpäin! Lapsi aistii hermostuneisuutesi, kuulee jossain vaiheessa sydämen sykkeesi ja puheesi. Kuvittele! Se on ihan oma yksilönsä jo kehittymävaiheessa! Se ei ole sinä, etkä sinä se! Haluan painottaa tätä vain siksi, koska pintapuolelta sitä ei välttämättä tule aina ajatelleeksi kuin että "Voi että, tuo nainen on raskaana."


Asiat, jotka tapahtuvat sikiön kehityksessä jokaisella kolmanneksella + alkoholin vaikutukset sen hetkiseen tilanteeseen.
1. Raskauskolmannes (viikot 0-12):
Elimet aloittavat muodostumisen. Ensin kehittyvät aivot ja sydän. Kun viikkoja on kertynyt 6, alkaa käsien, jalkoen ja silmien kehitys. Samalla tämä sydän joka on jo alkanut kehittyä, alkaa pumpata verta. 7. viikolle päästessään sukuelimet alkavat kehittyä! Hurjaa vauhtia se kyllä kehittyy, vaikka on niin pieni. Ja mitä jos alkoholia juo tässä vaiheessa? Seuraukset voivat olla; elinepämuodostumat ja keskushermostovauriot.



 
2. Raskauskolmannes (Viikot 13-24):
Kaikki elimet ovat suunnilleen kehittyneet, silmät jatkavat kehittymistä keskushermoston, keuhkojen, ulkoisten sukupuolielimien kanssa. Viikolla 13. alkaa kasvonpiirteet muodostumaan. Kuulo kehittyy ja pienokainen alkaa reagoida ääniin! Miettikää, se on 13. viikkoinen ja se jo kuulee! Elinkelpoisuus alkaa 24. viikolla ja siitä eteenpäin. Ja mitä jos alkoholia juo tässä vaiheessa? Seuraukset voivat olla: Vauriot sikiön näköön, kuuloon, keskushermostoon ja kasvuun.

3. Raskauskolmannes (Viikot 25-40):
Keskushermosto ja keuhkot jatkavat kehittymistä. Ulkonäkö kehittyy lopulliseen muotoon. Hampaiden aiheisiin tulee kiillepinta. Pienokainen kasvaa nopeasti ja saa lisää painoa. Jos tähän hienoon tapahtumaan lisää alkoholin, mitä vaurioita siitä voi seurata? Seuraukset voivat olla: Vaikutus ulkonäköön, keskushermostoon ja kasvuun.


Miettikää, usein sanotaan, että ei heti alussa voi käydä mitään, mutta tosiasiassa faktat ovat tuossa yläpuolella. Joit minkä verran vain, muista, että lapsesi kärsii siitä _aina_ jollakin tavalla, jos ei suuresti. On se silti tätä kirjoittaessakin tullut ajatelleeksi että eikö äiti tiennyt asiasta? eikö hän halunnut ottaa selvää mitä tyttärelle käy jos juon? Surullista. En halua kenenkään pienokaiselle käyvän mitään kamalaa, joten kehotan vakaasti keskittymään lapsesi hyvinvointiin ja miettivän ainakin kolme kertaa jos aiotte juoda alkoholia. Älkää miettikö vain omaa halua, vaan myös sen avuttoman lapsen kohdaltakin. Se ei voi kertoa sinulle että vahingoitat sitä. Se ei voi puolustaa itseään siltä myrkyltä, mitä sisuksiinne laitatte. Suojelkaa pienokaisianne tällaiselta kohtalolta! 

Tosiaan, tällaista tänään ja huomenna kerron siitä, millainen Fas-lapsi on vastasyntyessään! Mukana on myös minun tilanne vauvana! Mukavaa päivänjatkoa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti